חדש באילת! אספת אזרחים – עיצוב מדיניות בשותפות תושבים במנדט ראש העיר
- עמוד הבית
- חדש באילת! אספת אזרחים – עיצוב מדיניות בשותפות תושבים במנדט ראש העיר
באילת שואפים להחליט יחד!
חדש באילת אספת אזרחים – עיצוב מדיניות בשותפות תושבים במנדט ראש העיר
אנחנו מתרגשים לספר לכם, שהעיר אילת תהיה החלוצה בין הערים הראשונות בארץ שמכנסות אספת אזרחים. 70 אילתים מייצגים שיעלו בהגרלה, יהפכו לחברי האספה ויגבשו המלצות בנוגע להיערכות העיר לשינויי האקלים.
מה זו אספת אזרחים?
אספת אזרחים היא שיטה חדשנית המקובלת בעולם, ולאור הצלחתה עושה את צעדיה הראשונים בישראל. חברי האספה נבחרים באקראי, כך שנוצר מדגם מייצג של העיר אילת. נקבל למעשה את "אילת בחדר אחד": חצי גברים, חצי נשים, נציגות מכל שכונה, פילוג גילאים (החל מגיל 16) דומה לכלל העיר ועוד. האספה האילתית הראשונה תתחיל בחודש דצמבר ותתפרס על פני מספר מפגשים עד חודש פברואר במהלכם ירכשו חברי האספה ידע מקצועי ממומחים, יעמיקו וידונו בנושא. לאחר מכן התושבים והתושבות הם שיגישו דו"ח המלצות רשמי לראש העירייה ולמועצת העיר, להמשך דיון והחלטות ליישום.
למה שינויי האקלים?
זהו אתגר שמשפיע על כולנו. באילת אנחנו מתמודדים עם תנאי קיצון של חום, לחות גוברת, סופות ושיטפונות, שמובילים לצריכת חשמל ומים גבוהה ושימוש הולך ופוחת במרחב הציבורי. לכן חשוב שניערך בהתאם.
מעניין אתכם לקחת חלק ? לחצו כאן להשאיר פרטים
עקבו אחר הודעות – ייתכן ותקבלו הזמנה בקרוב – אתם לא תרצו לפספס את זה!
לכל תושב/ת מגיל 16 ומעלה יש סיכוי שווה להשתתף.
ההגרלה תתבצע במהלך חודש נובמבר מבין הנרשמים שיביעו עניין להיות חלק באספה וימלאו שאלון.
למה כדאי לי להשתתף ובמה זה כרוך?
זו הזדמנות ייחודית להשפיע על עתיד העיר ורווחת כל התושבים. חברי האספה מקבלים מנדט רשמי מראש העיר וזוכים להוקרה על השתתפותם. משתתפים באספות אזרחים מדווחים על חוויה מיוחדת של מעורבות, תקווה, חיבור וגיבוש עם תושבים אחרים למען העיר.
תושבת שהשתתפה באספה בקריית טבעון סיפרה על השפעת האספה עליה כתושבת:
"להשתתפות באספה היתה השפעה על ההתפתחות האישית שלי ועל חיזוק המשמעות וההשפעה שלי, כתושבת, על היישוב שלנו"
האספה היא מהלך משמעותי של עיצוב מדיניות על ידי תושבים, ולכן גם דורשת זמן.
האספה תקיים 4 מפגשים שיתפרשו על פני 6 ימים ובסה"כ יימשכו כ-40 שעות, לאורך כחודשיים וחצי.
מארגני האספה בעיר יעשו כל מאמץ אפשרי על מנת להנגיש את האספה לכל התושבים שיעלו בהגרלה וירצו להשתתף בה.
גם אם לא תיבחרו להשתתף, יש איך להישאר מעורבים!
מוזמנים להתעדכן בפייסבוק של היחידה לאיכות הסביבה
-
אספת אזרחים (Citizen Assembly) היא מהמתקדמות בשיטות של שיתוף ומעורבות תושבים. היא מגלמת איכות חדשה של שותפות בין הרשות לבין תושביה. האספה יוצאת לדרך כשממשלה או רשות מקומית מחליטה לתת מנדט למדגם מייצג של אזרחים מהשורה לנסח המלצות בנוגע לשאלת מדיניות ציבורית ספציפית.
חברי האספה נבחרים בתהליך של דגימה מבוקרת המבטיחה את היותם מדגם מייצג של האוכלוסייה במדינה או בעיר בה מתרחשת האספה. באופן זה, האספה כוללת את המגוון המלא של האזרחים, כאשר לכל אזרח ואזרחית ישנה הזדמנות שווה לעלות בגורל ולהשתתף באספה, ואם לא נבחרו הרי שאזרחים "דומים להם" נבחרו אליה. חברי האספה נפגשים למשך כמה מפגשים בהם: הם לומדים את סוגיית המדיניות שעל הפרק מפי מומחים ובעלי עניין. בהמשך, מקיימים חברי האספה דיונים, מעלים הצעות להמלצות, מבררים אותן עד להגעה להסכמה, ולבסוף מנסחים מסמך המלצות שעונה על שאלת האספה. מסמך זה נמסר לרשות שנתנה את המנדט לפעולת האספה.
אספות אזרחים הפכו לחלק ממאמץ עולמי להתחדשותה של הדמוקרטיה. הניסיון שנצבר בעולם מראה שהמודל הזה מצליח לייצר החלטות ופתרונות מושכלים בסוגיות מורכבות, מקיטוב חברתי ועד שינוי שיטת בחירות. ה OECD הרכיב מאגר של מעל 700 דוגמאות מרחבי העולם של אספות אזרחים, וקבע במחקר שגל האספות הדגים הצלחה במאות מקרים. האיחוד האירופי אף קיים לאחרונה אספות אזרחים כלל-אירופאיות בנושאים כמו משבר האקלים, הגירה ועתיד האיחוד, ובחלק מן המדינות אף החלו במיסוד של אספות אזרחים כחלק קבוע מהמנגנון הדמוקרטי שלהן.
לעיון מדגמי בתהליך ותוצאות אספות אזרחים מקומיות באירופה, לחצו כאן: גדנסק, פולין; אוקספורד, בריטניה; וולינגטון, ניוזילנד; וורארלברג, אוסטריה.
עשרות ממשלות ורשויות מקומיות בעולם בוחרות לקיים אספות אזרחים בנושא משבר האקלים. הסיבה לכך היא שמשבר האקלים הוא סוגיה מורכבת שנוגעת בכל רבדי חיינו. היכולת להתמודד איתו מחייבת שילוב ידיים מצד כל הכוחות הפועלים בשדה: תעשייה, מדיה, חברה אזרחית, והוא מחייב נכונות מצד כולנו להשתנות.
עיריית אילת החליטה להצטרף לגל העולמי של רשויות מקומיות המקיימות אספות אזרחים, ובפרט לאלו המקיימות אותן לצורך התמודדות עם שינויי האקלים. לשם כך הצטרפה העירייה אל 'המעבדה לאספות אזרחים ברשויות מקומיות' שמאורגנת על ידי יוזמת דמוקרטיה 3.0 במרכז השל לקיימות, שהיא הגורם המקצועי המוביל בישראל את השימוש באספות אזרחים. שנה זו יכולה לסמן את תחילתה של התחדשות בדמוקרטיה המקומית בישראל ולסמן איכות חדשה של שותפות בין הרשויות המקומיות לבין תושביהן. אילת היא חלוצה בתהליך מרגש זה.
-
שינויי האקלים כבר כאן, והנתונים מדברים בעד עצמם: 2016 ו-2022 היו השנים החמות ביותר שנמדדו על פני כדור הארץ. השפעות השינויים הללו ניכרות בכל תחומי החיים, כולל התחממות קיצונית, עליית מפלס הים וסכנת הצפות, מחסור במי שתייה, בצורות, משבר מזון, פגיעה בבריאות הציבור, פגיעה במגוון הביולוגי, מידבור, גלי הגירה וחוסר יציבות פוליטית.
ישראל, כחלק מהמזרח התיכון, היא מהאזורים הפגיעים ביותר לשינויי האקלים, והעיר אילת, בהיותה הדרומית ביותר בישראל, כבר מתמודדת עם אתגרי אקלים קיצוני מזה שנים. ההכרה הגוברת, הן בארץ והן בעולם, מצביעה על הצורך בהיערכות מקומית, כאשר הרשויות המקומיות משחקות תפקיד מרכזי בתהליך זה. משרדי הממשלה השונים גיבשו מסגרת לפיתוח תוכניות פעולה להיערכות מקומית זו, והעיר אילת היא מובילה בתוכניות אלה. עיריית אילת, באמצעות היחידה לאיכות הסביבה, כותבת בימים אלו תכנית להתמודדות עם שינויי האקלים בטווח השנים 2024-2030, בהתאם למתווה להערכות לשינוי אקלים ואנרגיה מקיימת של הממשלה.
בועידת האקלים העולמית, COP26, שהתקיימה בנובמבר 2022 ערכה עיריית אילת מושב דיון ייעודי בנושא של שיתוף פעולה אזורי להיערכות לשינויי האקלים. הפעילות הממשלתית הישראלית הובילה להחלטה 4079 לגיבוש אסטרטגיה לאומית להיערכות לשינויי אקלים ואף להקמת מנהלת בין-משרדית לצורך כך. במסגרת המנהלת הוקמה ועדה להיערכות השלטון המקומי, ותכנית ההיערכות של העיר אילת פועלת במסגרת קול קורא של מינהלת זו.
כל התכניות להיערכות מקומית, וביניהן גם של העיר אילת, פועלות במשולב בשני מסלולים:
- הסתגלות (אדפטציה): פעולות לגיבוש חוסן אקלימי לשיפור המוכנות והעמידות של הרשות המקומית לשינויים שמחולל משבר האקלים בפועל. פעולות לדוגמה: הצללה, פיתוח אזורים ירוקים, קידום תיירות מקיימת.
- הפחתה (מיטיגציה): פעולות לצמצום פליטות פחמן ממקורות ייצור אנרגיה, תחבורה ופסולת בתחומי הרשות המקומית, הנובעות הן מפעילות הרשות עצמה והן מפעילות תושבים ועסקים. פעולות לדוגמה: ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות, מעבר לתחבורה חשמלית, מיחזור אשפה ובניה ירוקה.
תכנית העיר אילת להתמודדות עם שינויי האקלים, כוללת שלבי איסוף מידע, גיבוש תמונה והערכת מצב, גיבוש תכנית היערכות ומעבר ליישום. חלק משלבים אלה נמצאים כבר בביצוע. להלן כמה מהרכיבים בתוכנית זו:
- אנרגיה: התוכנית הכריעה על התייעלות והפחתת פליטות ע"י מעבר ל 100% אנרגיות מתחדשות
- פסולת: התוכנית הכריעה על מעבר ל-0 הטמנה
- תחבורה: התוכנית הכריעה על מעבר לתחבורה מקיימת וחשמלית
- בנייה: התוכנית הכריעה על בנייה ירוקה ומותאמת אקלים
- פליטות גזי חממה: אילת אימצה את יעד צמצום פליטות 0 עד לשנת 2030.
- תמיכה באוכלוסיות פגיעות: התוכנית מתעתדת להתייחס לאוכלוסיות פגיעות במיוחד לשינויי אקלים, כגון: קשישים, אנשים עם מוגבלות ומחלות כרוניות, גיל רך, מתגוררים בתנאי דיור ירודים וכן עובדי חוץ דוגמת חקלאים.
- ועוד
התכנית להיערכות העיר אילת לשינויי האקלים נמצאת בתהליכי תכנון וביצוע בו-זמניים. ההיערכות של העיר לשינויים הצפויים היא סוגיה מורכבת, הדורשת הכרעה בסדרי העדיפויות של העיר, אשר ישפיעו על כל באי העיר ותושביה. על כן, החליטה עיריית אילת לקיים אספת אזרחים, כחלק מתהליכי היערכות אלה, תוך חתירה להמלצות אמיצות שיבנו על הסכמה רחבה ויזכו ללגיטימציה גבוהה. התמודדות עם שינויי האקלים דורשת מכולנו להשתנות ולהסתגל גם כן.