קרום כדור הארץ בנוי לוחות ענקיים וגושים גדולים הנעים ללא הרף זה מול זה. הן אנכית והן אופקית. עקב החיכוך הרב אין תנועה זו נעשית באופן רצוף ואיטי, אלא בקפיצות: כאשר המתח מצטבר בקרום מגיע לערך קריטי, הוא משתחרר בבת אחת, וגורם רעידת אדמה.
האזור בו מתרחשת התזוזה הוא "המוקד" ( focus ) של רעידת האדמה, השולח שתי סוגים של גלים סיסמיים: גלי דחיפה מהירים וגלי גזירה איטיים, שהם מסוכנים יותר. אם המוקד קרוב, הרעידה מורגשת כרעידה אחת ארוכה, ואם הוא רחוק מורגשות רעידות נפרדות.
בדרך כלל, לאחר רעידת אדמה חזקה באות רעידות חלשות יותר, לאחר כמה שעות או ימים, ואפילו לאחר שבועות מספר. רעידות אלו עלולות לגרום נזקים נוספים למבנים שנפגעו ברעידה העיקרית. אותו "סולם ריכטר", המוזכר בחדשות לאחר כל רעידת אדמה, הוא סולם לוגריטמי, אשר כל מדרגה בו מבטאת עוצמה גודלה פי 10 מקודמתה, המציין את כמות האנרגיה שהשתחררה במוקד. למרות חשיבות המדעית של הסולם זה אין לו חשיבות מעשית, משום שרעידה חלשה וקרובה מסוכנת יותר מרעידה הרסנית אך רחוקה. הסולם המשמעותי יותר הוא "סולם מרקלי" המציין את עוצמת הזעזוע וההרס בכל מקום נתון. עוצמות אלה נקבעות לא רק על פי עוצמת הרעידה ומרחקה, אלא על פי טיב הסלע שהמבנה עומד עליו, על פי הקרבה לשברים גאולוגים, על פי גובה מי תהום וכו'.
ב"מפת עוצמת הסיסמיות" מדורגים מרכז וצפון הארץ, בתחום סולם מרקלי, מדרגה 4 חלשה יותר (הדרגות למטה אינן מסוכנות/מורגשות) ועד דרגה 10. אפשר לראות במפה כי האזורים שבהם העוצמה הסיסמית הצפויה היא גבוהה ביותר הם בקע ים המלח לכל אורכו, עמק יזרעאל ומפרץ חיפה.
כדי להימנע מפגיעה עקב רעידות אדמה יש לנקוט סדרת פעולות מיידיות תחילה ולאחר מכן לפנות את המבנה.
פעולות שיש לנקוט מיד עם תחילתה של רעידת אדמה בתוך מבנה
כדי להימנע מפגיעה עקב רעידות אדמה יש לנקוט סדרת פעולות מיידיות תחילה ולאחר מכן לפנות את המבנה.
פעולות שיש לנקוט מיד עם תחילתה של רעידת אדמה בתוך מבנה
הסכנה הראשונה במקרה של רעידת אדמה היא היפגעות מחפצים ורהיטים נופלים, מחלקי תיקרה וטיח נושרים ומרסיסי זכוכית. עם תחילתה של רעידת אדמה יש להורות לבני הבית להיכנס מיד מתחת לשולחנות, להתרחק מרהיטים, מארונות ומכל חפץ אחר העלול ליפול או להתנפץ. אם יש וילונות לחלונות יש לסוגרם במהירות כדי לבלום רסיסי זכוכית מחלונות העלולים להתנפץ. אם יש מתקנים המחוברים למתקני גז (במטבח) יש לסגור מיד את כל ברזי הגז (רצוי גם את מפסקי החשמל באותם מקומות) כדי למנוע סכנת שריפה. כמו כן, לפתוח מיד את הדלתות, שכן הדלת עלולה להיתקע ולא להיפתח לאחר מכן.
- במצב זה יש להמתין עד להפוגה ברעידה, ולאחר וידוי שדרכי היציאה פנויים ובטוחים יש לפנות את המבנה במהירות ובזהירות.
- יש להתרחק מקרבת מבנים גבוהים.
- יש להישאר בחוץ.
- אין להיכנס לבניינים, לדירות או לחדרי מדרגות.
- יש להשתדל להתרחק מבניינים, מעצים, מעמודים גבוהים וכבלי חשמל.
- יש להשתדל להיצמד לקרקע ולגונן על הראש בעזרת הידיים.
- בנסיעה יש לעצור ולהישאר ברכב עד שהרעידה תיפסק.
- אם יש אפשרות להגיע לאזור פתוח, יש להמשיך בנסיעה זהירה. יש להקפיד לבחור ציר תנועה נקי מסיכונים (חוטי חשמל, גשרים וכו').
- היות שלאחר הרעידה הראשונה יכולות להתרחש רעידות נוספות, רצוי להתפנות לשטח פתוח שאין בו סכנה.
הפינוי צריך להיות מתוכנן מראש, מאורגן היטב ומתורגל מראש, שכן פינוי בהול, תוך פאניקה, יכול להיות הרה-אסון יותר מאשר רעידת האדמה עצמה. לשם כך יש לתכנן את הפינוי בשלבים האלה:
בשלב ראשון יש לקבוע שטחים פתוחים סמוכים שאליהם יש להתפנות. יש לקבוע מסלול תנועה לשטח הפתוח שיהיה קצר ובטוח ככל האפשר, מוכר היטב לבני הבית, רצוי מאד שיהיה מרוחק מקירות של בתים גבוהים. אין להשתמש במעלית בשום אופן.
לאתר פיקוד העורף |