דו"ח מבקר העירייה לשנת 2020 בעניין הצבת מכשירי החייאה במוסדות העירייה
- עמוד הבית
- דו"ח מבקר העירייה לשנת 2020 בעניין הצבת מכשירי החייאה במוסדות העירייה
-
מהו דום לב?
- דום לב הוא הפסקה מוחלטת של פעילות הלב. תפקיד הלב הוא להזרים דם לאיברי הגוף השונים, כך שברגע שהלב מפסיק לתפקד, מיד נפסקת הזרמת הדם אל המוח. בתוך 5 עד 10 שניות לאחר מכן החולה מאבד הכרה ומתמוטט. אם אינו מטופל בתוך 3 עד 5 דקות, המוח ניזוק באופן בלתי הפיך.
- הלב מתחיל לפעום זמן קצר לאחר שהעובר נוצר בגוף (ליתר דיוק: מהיום ה-21 ליצירת העובר) וממשיך לפעום בקצב של 60 פעימות בדקה – בערך – במשך כל החיים בערך – כי בגיל צעיר יותר הדופק מהיר יותר, ואצל אנשים שונים הדופק יכול להיות איטי יותר, אפילו 40 או 50 פעימות בדקה, וזה בסדר גמור.
- דום לב הוא בעצם הפרעת קצב קיצונית: או שאין פעילות חשמלית בכלל (קו ישר בבדיקת אק"ג, המכונה א-סיסטולה) או שיש פעילות לא סדירה (פרפור של חדרי הלב, ואז שריר הלב אינו מסוגל להזרים דם בכלל).
איך מאבחנים ואיך מטפלים?
- האבחון המדויק ביותר באמצעות בדיקת אק"ג. כאשר עושים אק"ג למטופל שסובל מדום לב, ניתן לראות אחת משתי אפשרויות: או "קו ישר", כלומר שאין שום פעילות חשמלית, והלב "עומד", או פרפור חדרים, שהוא פעילות חשמלית מהירה מאוד של הלב – בערך 500 עד 600 פעימות בדקה. מובן שהלב אינו מסוגל להתכווץ ולעבור הרפיה ושוב להתכווץ כל כך מהר, והתוצאה היא "לב שמתפרפר". פרפור חדרים בלב אינו מאפשר זרימת דם בגוף, והחולה מאבד הכרה.
- אולם יש לזכור שדום לב הוא תמיד אירוע פתאומי, לא צפוי ודרמטי: איש הולך ברחוב ומדבר ולפתע צונח ארצה ומאבד הכרה. אם לא מדובר בהתקף לב אז בדרך כלל גם אין שום התרעה מוקדמת. מובן שבמצב כזה אסור להמתין עד להבאתו של מחוסר ההכרה לבית חולים כדי לעשות לו בדיקת אק"ג, אלא יש לפעול במהירות, ביעילות ובקור רוח.
- קודם כל צריך לבדוק אם האדם שהתמוטט אכן מחוסר הכרה, ולאחר מכן יש לבדוק אם יש לו דופק. אם מתברר שהוא ללא דופק, יש להתחיל מיד בעיסוי לב, במקביל יש לבקש מאנשים שנמצאים בסביבה לחפש "דפיברילטור" ולהזעיק נט"ן.
- חשוב להבין: לאחר שווידאנו שהאדם שהתמוטט לידנו מחוסר הכרה וללא דופק, אין לנו שום אפשרות לדעת אם מדובר בדום לב מסוג "קו ישר" או בדום לב מסוג פרפור חדרים (כאמור, את זה אפשר לקבוע רק בבדיקת אק"ג), אבל זה לא ממש חשוב, שכן בשני המקרים הטיפול המיידי הוא עיסוי החזה: לחיצות מהירות על פני החזה (אפילו 100 פעמים בדקה).
*מקור – שרותי בריאות כללית
- בצורה הזאת מחקים את פעולת הלב, ודם זורם למוח. כתוצאה מכך מצליח המטופל במקרים רבים לנשום בכוחות עצמו ולעיתים הוא אפילו מצליח לדבר. אולם גם אם המטופל כביכול התאושש, יש להמשיך את העיסוי עד שהוא עובר לטיפולו של צוות נט"ן שכן בהחלט ייתכן שההתאוששות נובעת רק מהעיסוי (שמזרים דם לגוף) ואם הוא יופסק, שוב יאבד המטופל את הכרתו.
- מאחר שבבית או ברחוב אין לנו שום אפשרות לדעת באיזה סוג של דום לב מדובר, יש קודם כל לפעול כעל סמך ההנחה שמדובר בפרפור חדרים – מצב שלעולם אינו מסתדר בעצמו. טיפול אפשרי הוא מתן מכת אגרוף חזקה בחזה. אפשרות מודרנית יותר היא מתן מכת חשמל באמצעות מכשיר דפיברילטור חצי אוטומטי שאותו מחברים לחזה של המטופל בעזרת מדבקות. המכשיר מזהה ומאבחן פרפור חדרים ונותן מכת חשמל.
- יש לזכור להמשיך לעסות את החזה גם בזמן שמחפשים את המכשיר, בזמן שמפשיטים את החולה ובזמן שמדביקים את המדבקות. יש להפסיק את העיסוי רק לכמה שניות, בעת שנותנים את מכת החשמל, ואז יש לעסות עוד 10 שניות ולראות אם החולה התעורר או לפחות הלב חזר לפעול.
- אם הבעיה היא דום לב של "קו ישר", כלומר שאין שום פעילות חשמלית, אז מכת החשמל לא תעזור. לכן, אם הפעלת דפיברילטור אינה מביאה לשיפור במצבו של המטופל יש להניח שמדובר בדום לב של "קו ישר". במצב כזה, יש להמשיך לעסות את בית החזה ללא הרף עד להגעתו של צוות נט"ן. אחת הפעולות הראשונות של הצוות עם הגעתו תהיה להזריק למטופל אדרנלין לתוך הווריד.
כללי
- להלן עיקרי החוק להצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, תשס"ח-2008**:
הגדרות
- "מכשיר החייאה" – דפיברילטור חיצוני אוטומטי המיועד להסדיר פעילות חשמלית של הלב באמצעות העברת זרם חשמלי ללב, במצבים של הפרעה בתפקוד הלב כתוצאה משיבוש פעילותו, העומד בדרישות שקבע השר, בהסכמת שר הבריאות, ואושר על ידי היחידה לאבזרים ומכשירים רפואיים במשרד הבריאות:
- "מקום ציבורי" – מקום ציבורי המנוי בתוספת.
- "מחזיק מקום ציבורי" – מי שמחזיק או מפעיל את המקום הציבורי.
- "השר" – שר התעשייה המסחר והתעסוקה. (סעיף 1 לחוק)
הצבת מכשירי החייאה
- מחזיק מקום ציבורי יציב במקום הציבורי, במקום מרכזי ונגיש, מכשיר החייאה אחד לפחות, וידאג לתקינותו, והכל בהתאם להוראות שקבע השר. (סעיף 2א' לחוק)
- השר יקבע הוראות לעניין מיקום מכשיר ההחייאה ושילוט במקום הציבורי המפנה למכשיר ההחייאה, והוא רשאי לקבוע לעניין זה הוראות שונות למקומות ציבוריים שונים; כמו כן רשאי השר לקבוע מקומות ציבוריים שלגביהם תהיה חובה להציב יותר ממכשיר החייאה אחד. (סעיף 2ב' לחוק)
*מקור – שרותי בריאות כללית
**מקור – ספר החוקים 2170 מתאריך 29/07/2008
עונשין
- מחזיק מקום ציבורי שלא הציב מכשיר החייאה או שלא דאג לתקינותו, בניגוד להוראות לפי סעיף 2, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(1) לחוק העונשין, התשל"ז-1977. (סעיף 3 לחוק).
ביצוע ותקנות
- השר הממונה על ביצוע חוק זה, והוא רשאי, באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, להתקין תקנות בכל עניין הנוגע לביצועו וכן רשאי הוא למנות מפקחים שיפקחו על ביצועו של חוק זה. (סעיף 6 לחוק).
תחילה ותקנות ראשונות
- תחילתו של חוק זה ארבע חודשים מיום תחילתן של התקנות שיותקנו לפי סעיף 1 ו-2. (סעיף 7א' לחוק).
- תקנות ראשונות לפי סעיפים 1 ו-2 יובאו לאישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת בתוך שישים ימים מיום פרסומו. (סעיף 7ב' לחוק).
תוספת – (סעיף 1)
ההגדרה "מקום ציבורי"
- קניונים הטעונים רישוי לפי חוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968.
- משרדי ממשלה ורשויות מקומיות שביום שבו מתקיימת בהם קבלת קהל, מבקרים בהם, כרגיל, 500 איש לפחות.
- אוניות המיועדות להשטת 100 נוסעים לפחות ומטוסים בהם 100 מושבים לפחות.
- תחנות מרכזיות כהגדרתן בפקודת התעבורה.
- תחנות רכבת שמבקרים בהן, כרגיל, 500 עובדים לפחות.
- אצטדיוני ספורט שיש בהם 500 מושבים לפחות.
- מכון כושר כהגדרתו בחוק מכוני כושר (רישוי ופיקוח), התשנ"ד-1994, שאליו התקבלו 500 מתאמנים קבועים לפחות.
(תיקון מס' 1) תשע"ב-2012
- בתי אבות וכן בתי דיור מוגן כהגדרתם בחוק הדיור המוגן, התשע"ב-2012.
- בתי סוהר ובתי מעצר.
- בתי מלון שיש בהם 250 חדרי אירוח לפחות.
- מקומות רחצה מוכרזים כמשמעותם בחוק הסדרת מקומות רחצה, התשכ"ד-1964, ובריכות שחייה ציבוריות.
- מוסדות להשכלה על-תיכונית שלומדים בהם 500 איש לפחות.
- אולמות שמחה, גני אירועים ומרכזי כנסים, המיועדים לאירוח של 500 איש לפחות.
**מקור – ספר החוקים 2170 מתאריך 29/07/2008
רקע***
- חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, התשס"ח-2008 הוא חוק שמחייב מוסדות ציבור להציב מכשיר החייאה חצי אוטומטי, משמע "דפיברילטור". (מטרת החוק הוא לשמור על ביטחונם הבריאותי של תושבי ישראל).
- על פי החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה, מכשירי הדפיברילציה יוצבו במקומות ציבוריים ובאתרים הומי אדם. זאת ועוד, מכשיר ההחייאה ימצא במקום נגיש ויתווסף לו שילוט מתאים, אשר יוביל אל המכשיר. בעל מקום ציבורי שלא יעמוד בתקנים ייקנס בקנס כספי באמצעות בג"ץ, הגוף האחראי על האכיפה.
- תקנות החוק תוקנו והושמו רק ב-2014. על פי חוק זה, בעליו של כל מקום ציבורי שיכול להכיל 500 איש ומעלה חייב לדאוג להצבתו של דפיברילטור במקום. עם זאת, בתי הספר לא נכללו בחוק מטעמי תקציב. ח"כ יעקב מרגי וח"כ אחמד טיבי ביקשו לתקן את החוק ולהציב מכשיר החייאה גם בבתי ספר זאת לאחר פנייתה של לימור הישבנד שהקימה את עמותת "הלב של בר". החוק מחייב החזקת מכשיר החייאה בבתי ספר המונים מעל 500 תלמידים, וכן חובת לימודי קורס עזרה ראשונה בבתי ספר בכיתות ז-י"ב כתנאי לקבלת תעודת בגרות.
- כל מקום ציבורי המכיל למעלה מ-500 איש חייב להחזיק בבעלותו לפחות מכשיר החייאה אחד ולשמור על תקינותו. שני תנאים עיקריים להצבתו במקום: תנאי ראשון נגישות למכשיר, תנאי שני סימון: מקום הימצאותו יסומן בשילוט או בסימון מתאים. ישנם מקומות ציבוריים שמחויבים להחזיק יותר ממכשיר החייאה אחד. הוראות וחוקים אלו חלים על כל מקום ציבורי, פרט לגורמי ביטחון וממשלה שונים.
- מקום ציבורי הוא מקום המיועד לציבור הרחב (בדרך כלל 500 איש ומעלה) כגון, קניונים, אצטדיוני ספורט, בתי סוהר ובתי מעצר, מוסדות להשכלה גבוהה, דיור מוגן, תחנות רכבת, גני אירועים ומרכזי כנסים, חופי רחצה ובריכות שחייה.
- מוות פתאומי בעקבות דום לב הוא גורם המוות מספר אחד בארה"ב ובאירופה. מאתיים אלף אנשים נפטרים מדי שנה מדום לב בארה"ב ומדי שעה נפטר אדם בישראל – יותר מרבע מהם יכלו להינצל על ידי שימוש במכשיר ההחייאה דפיברילטור.
- על היתרונות הגלומים במכשיר הדפיברילטור ניתן ללמוד באתר הייעודי הנקרא "דפיברילטור". להלן כמה דגשים (שאלות ותשובות), המופיעים באתר, הנוגעים למכשיר ולשימוש בו:
מה זה דפיברילטור?
מכשיר ייחודי זה, הנקרא גם AED – Automatic External Defibrilator, מאפשר לכל אדם, שעבר הכשרה קצרה ביותר, להציל חיים. השימוש במכשיר מתבצע במצב חירום בו לקה אדם בדום לב. השימוש בדפיברילטור נעשה באופן חיצוני ואינו מצריך ניסיון רפואי קודם. המכשיר מזהה את הפרעת קצב הלב, נותן הוראה בדיבור, בעברית, ובחיווי לביצוע שוק חשמל באמצעות שני לוחות בגודל כף-יד (פדים) המונחים על חזה המטופל, מסדיר את קצב לב המטופל ובכך יוצר סיכוי מרבי להצלחת ההחייאה.
***מקור – ויקיפדיה
מתי נדרש להשתמש במכשיר?
השימוש במכשיר הוא ברגע בו הינך מבחין באדם הלוקה בדום לב. מדובר בהפסקה פתאומית של פעולת הלב, המתרחשת כאשר סיבי השריר של הלב מתחילים לפעום במהירות רבה בלי להזרים דם (פרפור חדרים) או כאשר הלב מפסיק לפעום לחלוטין. במצב זה תבחין באדם מאבד הכרה, נשימתו מופסקת ודופק הלב נפסק. כאשר לא ניתן טיפול מיידי, מתרחש נזק מוחי בלתי הפיך ומוות תוך מספר דקות. טיפול מהיר בדפיברילטור הוא הדרך הכמעט יחידה להצלת חיים במקרה זה.
איפה ניתן להשתמש בדפיברילטור?
ניתן לעשות שימוש בדפיברילטור בכל מקום. המכשיר הינו נייד וקטן ויכול להיות מוצב בכל מקום עבודה, קניון, בריכת שחיה, מכון כושר, אולם ספורט, מוסד חינוכי, בית כנסת או אפילו בית פרטי. כנסת ישראל חוקקה חוק המחייב כל מוסד ציבורי ומקומות עבודה המונים מעל ל-500 איש, להציב מכשיר AED. משרד הבריאות ומגן דוד אדום חוזרים וממליצים בפני הציבור להציב מכשיר זה בכל מקום אפשרי. "פריסת מכשירים רחבה תאפשר הצלת חיים גדולה בהרבה ותוריד משמעותית את שיעור התמותה מדום לב", מסביר מנהל חלקת ההדרכה במד"א.
למה כדאי להשתמש במכשיר?
במצב של דום לב, החייאה באמצעות שוק חשמלי מיידי הינה הדרך היחידה להצלת חיי אדם. השוק החשמלי חייב להינתן בתוך מסגרת שבע הדקות הראשונות מתחילת אירוע דום הלב. הפעלת דפיברילטור בתוך דקה מרגע ההתמוטטות עשויה להציל כ-90% מהמקרים. בכל דקה שעוברת ללא טיפול החייאתי פוחתים סיכויי ההחייאה בעוד 10%.
מחקרים הוכיחו כי ככל שניתנת מכת החשמל בשלב מוקדם יותר, כך גדלים סיכוייו של החולה שלקה בלבו לשרוד. ניסיון שנאסף בעולם במחקרים שונים בהם נבדק השימוש ב-AED הדגים שעורי הישרדות הנעים בין 26% עד ל-53%, שיעורים גבוהים בהרבה ממוצע ההישרדות של 5% ללא שימוש ב-AED.
דוגמא מצוינת לנחיצות מכשיר זה הודגמה בעת משחק ליגת הוותיקים בכדורגל. השופט הוותיק דאוד סוהיל התמוטט על כר הדשא לאחר שלקה בליבו. למזלו מכשיר דפיברילטור היה ברשות רופא הקבוצה. הרופא העניק לו מספר מכות חשמל באמצעות המכשיר והחזירו ממצב של מוות קליני לנשימה באופן עצמאי ללא סכנת חיים. "אם לא הייתי מביא את המכשיר הזה השופט היה מת", מסביר בפשטות הרופא את חשיבות המכשיר.
הנחיות משתמש תקופתיות לדפיברילטור****
- להלן עיקרי הנחיות משתמש תקופתיות לדפיברילטור:
בדיקה יומית
בדוק את מחוון הסטטוס הממוקם על ידית המכשיר וודא שהוא ירוק. כאשר המחוון ירוק המכשיר מוכן לביצוע הצלה. במידה והוא אדום בדוק את הסיב והתייחס אליה בהתאם לטבלה המפורטת מעלה – טבלת נוריות שירות.
בדיקה חודשית
- פתח מכסה המכשיר
- המתן שמחוון המכשיר יציג סטטוס.
- מחוון הסטטוס יהפוך אדום ולאחר כ-5 שניות ודא שמחוון הסטטוס חזר להציג ירוק.
- בדוק תאריך פג תוקף של האלקטרודות.
- הקשב וודא שהמכשיר מדובב.
- סגור את המכסה וודא שמחוון הסטטוס נשאר ירוק.
בדיקה שנתית
- פתח מכסה המכשיר.
- הוצא את מחבר האלקטרודות מהמכשיר.
- סגור את מכסה האלקטרודות.
- פתח את המכסה שוב וודא שמחוון האלקטרודות מאיר באדום.
- חבר אלקטרודות מחדש סגור את המכסה.
- ודא שניתן לראות את תוקף האלקטרודות מבעד לחלונית.
- ודא שמחוון הסטטוס ירוק.
- פתח את המכסה וודא כי שום מחוון אינדיקציה אינו מאיר באדום.
- בדוק שעטיפת האלקטרודות אטומה וכי תאריך האלקטרודות בתוקף.
- סגור את המכסה.
בדיקת תקינות מחוון שירות ומעגלים
- מיד לאחר פתיחת המכשיר לחץ על לחצן שוק וודא שמחוון השירות מאיר באדום.
- שחרר את לחיצתך מלחצן השוק.
- סגור מכסה המכשיר.
- ודא שמחוון השירות נשאר אדום.
- פתח את מכסה המכשיר וודא שאף מחוון פנימי אינו מאיר באדום.
- סגור את מכסה המכשיר.
- ודא שמחוון הסטטוס בירוק.
ודא שהמכשיר אינו סדוק ו/או שבור
**** ארדון ציוד רפואי בע"מ
איך משתמשים בדפיברילטור?
היתרון הגדול של מכשיר זה טמון בכך שמפעילו לא נדרש להיות איש רפואה. תוך מספר שעות ניתן להכשיר אדם ללא כל ידע רפואי קודם לתפעל את המכשיר. ארה"ב הייתה המדינה הראשונה אשר אישרה לכל אדם להפעיל AED במצב חירום.
התפעול פשוט מאוד: מדליקים את הדפיברילטור, מדביקים לחולה את האלקטרודות, והמכשיר מזהה אם יש הפרעת קצב לב שדורשת מכת חשמל. אם כן, המכשיר מדבר עם המפעיל בעברית ואומר מתי לתת שוק חשמלי. אז לוחץ המפעיל על הכפתור המהבהב, ובאופן זה מבצע בדיוק אותה פעולה שצוות ניידת טיפול נמרץ היה עושה באיחור של מספר דקות רב ומונע נזק מוחי שהיה נגרם כתוצאה מההמתנה לאמבולנס.
- הביקורת בדקה, האם הוראות תקנות הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, התשמ"ד – 2014, (להלן – התקנות), לעניין תחזוקת והצבת מכשירי ההחייאה מיושמים, ככתבן וכלשונן. בדיקת הביקורת, במבני העירייה אולמות הספורט ומחלקת חופים מתייחסת לנתוני שנת 2019. נתוני אגף החינוך מתייחסים לרבעון השני של שנת 2020.
-
- הבדיקה נערכה בהתאם לפי הפרמטרים הבאים:
- האם העמדה ניתנת לפתיחה מהירה? (תקנה 4)
- האם קיים שילוט הכוונה והוראות הפעלה בחמש שפות? (תקנה 5 ותקנה 7) (ראו לעניין זה נספח א')
- האם מונה אחראי בדיקה שבועי? (תקנה 8ב')
- האם קיים תיעוד לבדיקות השבועיות? (תקנה 8ג')
- האם נשלח תצהיר למשרד הכלכלה? (תקנה 9)
- חוק הצבת מכשירי החייאה קובע, בין היתר, כי רשות מקומית שביום שבו מתקיימת קבלת קהל, מבקרים בהם, כרגיל, 500 איש לפחות חייבת להתקין מכשיר החייאה אחד לפחות. יובהר, כי עיריית אילת התקינה מכשירים במבנים בהם מספר המבקרים והעובדים נמוך מ-500 איש. "שאפו".
- הביקורת נערכה לבקשת ראש העירייה. יודגש ויובהר כי עיקרי ממצאי הביקורות נאספו במהלך חודש יולי 2020.
-
מבני עירייה
- בעיריית אילת הוצבו שישה מכשירי דפיברילטור, לפי הפירוט הבא:
מיקום כמות מכשירי החייאה קיימים שילוט הפעלה ב-5 שפות שילוט הכוונה העמדה ניתנת לפתיחה מהירה מינוי אחראי בדיקה שבועי ביצוע בדיקות שבועיות תיעוד הבדיקות השבועיות שליחת תצהיר למשרד הכלכלה הדרכת עובדים גבעה 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע אגף הכנסות 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע בית התמר 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע בניין עירייה ישן 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע שירותים חברתיים רווחה 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע מתחם טכני 1 קיים קיים תקין קיים מבוצע קיים בוצע בוצע אולמות ספורט ומגרשי כדורגל
- באולמות ספורט ובמגרשי הכדורגל הוצבו שבעה מכשירי דפיברילטור, לפי הפירוט הבא:
מיקום כמות מכשירי החייאה קיימים שילוט הפעלה ב-5 שפות שילוט הכוונה העמדה ניתנת לפתיחה מהירה מינוי אחראי בדיקה שבועי ביצוע בדיקות שבועיות תיעוד הבדיקות השבועיות שליחת תצהיר למשרד הכלכלה הדרכת עובדים בי"ס בגין 1 קיים קיים תקין לא קיים לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע בי"ס רבין 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע בי"ס ים סוף 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע בי"ס צאלים 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע בי"ס הרי אילת 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע מגרש כדורגל לגונה 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע מגרש כדורגל רבין 1 קיים קיים תקין לא בוצע לא בוצע לא בוצע לא בוצע בוצע מחלקת חופים והצלה
- במחלקת חופים והצלה הוצבו שישה מכשירי דפיברילטור, לפי הפירוט הבא:
מיקום כמות מכשירי החייאה קיימים העמדה ניתנת לפתיחה מהירה מינוי אחראי בדיקה שבועי ביצוע בדיקות שבועיות תיעוד הבדיקות שליחת תצהיר למשרד הכלכלה הדרכת עובדים סוכת הצלה 1 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע סוכת הצלה 2 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע מרפאה 2 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע סוכת הצלה 3 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע מרפאה 3 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע סוכת הצלה 4 1 תקין קיים מבוצע על בסיס יומי וחודשי מבוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע - יצוין כי נתוני הטבלאות המתייחסות למבני עירייה, אולמות ספורט ומגרשי כדורגל, מחלקת חופים והצלה, נכונים לחודש 07/2020.
- בתאריך 10/03/2021, המציא מנהל מחלקת חופים והצלה לביקורת, העתק משישה תצהירים חתומים לשישה מכשירי דפיברילטור, המוצבים בחופי הרחצה המוכרזים באילת, שנשלחו למשרד הכלכלה. הליקוי תוקן.
מערכת החינוך
- בתאריך 17/03/2020, הוציאו המפקחת על תחום הבריאות ומנהל אגף היערכות לשעת חירום במשרד החינוך, הנחיות להתקנת מכשירי החייאה (דפיברילטורים) בבתי הספר (ראו נספח ב')
- בהנחיות ניתנו, בין היתר, דגשים למיקום מכשיר ההחייאה ולאופן הצבת הארון.
- להלן עיקרי הדגשים:
- הצבת מכשיר ההחייאה בתוך ארון קבוע ייעודי.
- המכשיר ימוקם במקום מרכזי ונגיש בכל שעות הפעילות בתוך בית הספר.
- יש להימנע, ככל האפשר, מלהתקין את ארון המכשיר, במסדרון מרכזי המשמש את התלמידים באופן קבוע.
- יש לוודא שהארון אינו נמצא במקום בולט במסדרון ומהווה סכנה לתלמידים בזמן ההפסקות/ריצות.
- סוגיית מיקום העמדה בהיבטי בטיחות – יש לשקול בכובד ראש את סוגיית הבטיחות ואת שמירת המכשיר ממשחקי התלמידים.
- הרשות המקומית/בעלות שבית ספר בהחזקתה תציב שלט מכוון אל מכשיר ההחייאה שילוט במקום בולט לעין.
- בסמוך לכניסה לבית הספר וכן לכל פתח מבנה של בית הספר, ככל שקיימים לבית הספר מספר מבנים.
- הרשות המקומית/בעלות שבית ספר בחזקתה תדאג לתקינות מכשיר ההחייאה ותוודא קיום בדיקת תקינות תקופתית על ידי גורם מקצועי חיצוני.
- הרשות המקומית/בעלות שבית הספר בחזקתה תמנה אחראי שיבדוק אחת לשבוע את שלמות המכשיר, תקינות הסוללות, נורת החיווי והמעידה על תקינות מכשיר ההחייאה, אם ישנה, וכי עמדת מכשיר ההחייאה ניתנת לפתיחה בנקל אם נקבעו לה דלת או סוגר.
- הרשות המקומית/בעלות שבית ספר בחזקתה תהיה אחראית על תיעוד והחזקה של תוצאות הבדיקה ופירוט תאריכי הבדיקה. העתק תוצאות הבדיקות יוחזקו במקום נגיש בסמוך לעמדת מכשיר ההחייאה/ברשות המקומית/בעלות.
- הרשות המקומית/בעלות שבית ספר בהחזקתה יציבו שלט על עמדת מכשיר ההחייאה או לצידה.
- בתאריך 21/07/2020, שלח מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך לביקורת "מייל" ובו רשימה של חמישה מוסדות החינוך, המונים מעל 500 תלמידים, בהם הוצבו מכשירי דפיברילטורים.
להלן הנתונים:
מיקום כמות מכשירי החייאה קיימים שילוט הפעלה ב-5 שפות שילוט הכוונה העמדה ניתנת לפתיחה מהירה מינוי אחראי בדיקה שבועי ביצוע בדיקות שבועיות תיעוד הבדיקות השבועיות הדרכת עובדים אשכולות פיס 1 לא קיים/תוקן במהלך הביקורת קיים תקין לא בוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע בי"ס בגין 1 לא קיים/תוקן במהלך הביקורת קיים תקין לא בוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע בי"ס גולדווטר 1 לא קיים/תוקן במהלך הביקורת קיים תקין לא בוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע בי"ס רבין 1 לא קיים/תוקן במהלך הביקורת קיים תקין לא בוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע בי"ס גלים 1 לא קיים/תוקן במהלך הביקורת קיים תקין לא בוצע לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת לא בוצע/תוקן במהלך הביקורת בוצע - לבקשת הביקורת, המציא סגן מנהלת אגף רכש ולוגיסטיקה (מתאריך 29/10/2020), רשימה של בתי ספר עבורם רכש וסיפק האגף דפיברילטורים.
- להלן רשימת בתי הספר, שלא נכללו ברשימה שהגיש מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך: אלמוג, אופיר, יעלים, עציון גבר, ימין הרצוג, מצפה ים, צאלים, חב"ד, היובל, אורים, איילת השחר-אור החיים, מועדון השייט, הרי אילת, ים סוף, ברנקו וייס, אולפנא, ישיבה תיכונית.
- לאחרונה, התבקש מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך, על ידי הביקורת לדווח האם ההצבה והתחזוקה של מכשירי החייאה אלו נעשו בהתאם להוראת התקנות/הנחיות משרד החינוך.
- בתגובה לפניית הביקורת, מסר מנהל ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך כי אינו אחראי על רישומים, בדיקות שבועיות, מינוי אחראי בכל הקשור לתחזוקת מכשיר ההחייאה, האחריות והטיפול הינה על מנהלות בתי הספר.
- עוד הוסיף ואמר שביקש מרכזי הביטחון בבתי הספר להעביר אליו אחת לחצי שנה/שנה את הדיווחים החצי שנתי/שנתיים אליו.
- יובהר, כי הנחיות משרד החינוך להתקנת מכשירי החייאה בבתי הספר קובעות כי על הרשות המקומית מוטלת החובה לדאוג לתקינות מכשירי ההחייאה, לבצע בדיקות תקופתיות, בדיקת שלמות המכשיר, תקינות הסוללות, תיעוד תוצאות הבדיקות וכו'.
- בתחילת שנת 2021, ערכה הביקורת בדיקה מדגמית (שאינה משקפת בדיקות סטטיסטיות מקובלות), בשלושה בתי ספר, מתוך רשימת ה-17, נמצא כי חלק מהנחיות משרד החינוך בנושא אינן מתקיימות ככתבן וכלשונן.
- הבדיקה נערכה מול רכזי הביטחון בבתי ספר אלו. לבקשת הביקורת לקבל כתבי מינוי לאחראי בדיקה שבועית למכשירי החייאה מסרו האחרונים כי יעבירו בקרוב את כתבי המינוי ל"מייל" הביקורת. נכון למועד הוצאת הדו"ח לא נמסרו כתבי מינוי אלה.
- רכזת הביטחון בביה"ס "מצפה ים" המציאה לביקורת כתב מינוי של רכז ביטחון. כתב מינוי שאינו תואם/מכיל דבר מדרישות הנחיות יצרן. דוגמאות לטופסי הנחיה שיש להמציא למקבל/ת המינוי הוכנו על ידי מחלקת בטיחות וגיהות. (ראו לעניין זה נספח ג')
- בתאריך 13/08/2020, שלח מנהל מחלקת בטיחות וגיהות בעירייה ל-10 מכותבים, ביניהם מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך "מייל" ובו קישורים לטפסים דיגיטליים לבדיקה יומית ולבדיקה חודשית של הדפיברילטור. (ראו לעניין זה נספח ד')
- בנוסף, בבדיקה שנערכה בבי"ס "אלמוג" בתאריך 06/12/2020, התברר כי לא קיים במקום שילוט הכוונה והוראות פעולה בחמש שפות.
- לגישת מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך הוראת סעיף 9 לתקנות הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים בעניין שליחת תצהיר למשרד הכלכלה, לא חלות על מוסדות חינוך, מאחר והנחיה כזאת אינה מופיעה בהנחיות משרד החינוך להתקנת מכשירי החייאה בבתי ספר.
- חלק מההנחיות – הנוגעות לתיעוד בדיקות שבועיות, שילוט הכוונה והוראות פעולה בחמש שפות, הדרכת עובדים, מיקום המכשירים במקומות נגישים ויישום הנחיות הבטיחות למיקומם שלא במסדרונות ראשיים בהם קיימים תנועה של תלמידים – מיושמות.
- במסגרת תגובתו לדו"ח הביקורת, מיום 09/03/2021, שלח מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך לביקורת, פלט מחשב הנושא את הכותרת "ביקורת מרכיבי ביטחון ובטיחות" של 13 מוסדות.
- פלט המחשב מתייחס בעיקרו למרכיבי ביטחון ובטיחות (כשמו כן הוא). במסגרת זו הוכנסו רובריקות הנוגעות לתחזוקת הדפיברילטור בבתי הספר.
- כך למשל, בפלט המחשב של בית ספר תיכון "ברנקו וייס", מתאריך 05/01/2021, צוין כי תאריך בדיקת תקינות אחרונה של הדפיברילטור הייתה ב-01/09/2020. בנוסף, מצוין כי צוות המוסד לא עבר הדרכה לתפעול המכשיר.
ציוד רפואי
✓ ? וודא כי תיקי ע"ר תקינים
כמות חסרה: 2
✓ ? וודא כי אלונקות תקינות
כמות חסרה: 1
האם קיים דפיברילטור בבית הספר? כן
האם צוות המוסד עבר הדרכה לתפעול המכשיר? לא
- כך גם בפלט המחשב של תיכון "בגין" מתאריך 21/01/2021. דווח כי צוות המוסד לא עבר הדרכה למכשיר דפיברילטור.
ציוד רפואי
✓ ? וודא כי תיקי ע"ר תקינים
✓ ? וודא כי אלונקות תקינות
האם קיים דפיברילטור בבית הספר כן
האם צוות המוסד עבר הדרכה לתפעול המכשיר? לא
- בפלט המחשב של בית ספר "חב"ד", מתאריך 07/03/2021, צוין כי תאריך בדיקת תקינות אחרונה של הדפיברילטור הייתה ב-01/03/2021. בנוסף, מצוין כי צוות המוסד לא עבר הדרכה לתפעול המכשיר.
ציוד רפואי
⨯ ? וודא כי תיקי ע"ר תקינים
⨯ ? וודא כי אלונקות תקינות
האם קיים דפיברילטור בבית הספר כן
האם צוות המוסד עבר הדרכה לתפעול המכשיר? לא
- בפלט המחשב של תיכון "גולדווטר" מתאריך 23/01/2021, צוין כי אכן צוות המוסד עבר הדרכה למכשיר הדפיברילטור וכן כי תאריך בדיקת תקינות אחרונה בוצעה בתאריך 01/01/2021. לפלט המחשב צורף צילום של טופס בדיקה שבועית אחרון בסגנון "פיתקית".
- בפלט המחשב של בית ספר תיכון "אולפנה", מתאריך 03/03/2021, דווח כי צוות המוסד עבר הדרכה לתפעול מכשיר הדפיברילטור וכן צוין כי בדיקת תקינות המכשיר האחרונה בוצעה בתאריך 03/03/2021. במקום לצרף צילום את טופס בדיקה שבועית, צורפה תמונה צבעונית של סמטה במקום כלשהו על פני הגלובוס.
- בנוסף, שלח מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך פלט מחשב הנושא את הכותרת
"כתב מינוי לרכז ביטחון, בטיחות והיערכות לחירום בית ספרי" של בתי ספר שבהם מונו עובדים לתפקיד רכז ביטחון.
-
- בתאריך 08/03/2021, נשלחה חלקים מטיוטת הדו"ח הנוגעים למערכת החינוך, למנהל מחלקת ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך, שהתבקש להגיב על טיוטת הדו"ח, לא יאוחר מיום 21/03/2021.
- העתקים מטיוטת הדו"ח נשלחו למנכ"ל העירייה, ליועצת המשפטית לעירייה, לגזבר העירייה, לראש מינהל שח"ק ומישנה למנכ"ל, למנהלת אגף החינוך, למנהל אגף חירום וביטחון ולמנהלי/ות בתי ספר: עציון גבר, מצפה ים, צאלים, אלמוג, אשכולות פיס, בגין, גולדווטר, רבין וגלים.
- בו ביום, נשלחו חלקים נוספים מטיוטת הדו"ח, הנוגעים למבני עירייה, מגרשי ואולמות ספורט וחופים, לממונה בטיחות וגיהות, למנהל מחלקת מתקני ספורט ולמנהל מחלקת חופים והצלה, שהתבקשו להגיב על טיוטת הדו"ח, לא יאוחר מיום 21/03/2021.
- העתקים מטיוטת הדו"ח נשלחו למנכ"ל העירייה, יועצת המשפטית לעירייה, גזבר העירייה, מנהל אגף תיירות ואכיפה ומנהל אגף מינהלה וממונה קורונה.
- בתאריך 08/03/2021, שלח משנה למנכ"ל וראש מינהל שח"ק תגובה ב"מייל" ובו הודיע כי הוא משאיר למנהל מחלקת ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך, להשיב על טיוטת הדו"ח.
- בתאריך 09/03/2021, שלח מנכ"ל העירייה "מייל" המופנה למנהל אגף תיירות ואכיפה, מנהל מחלקת מתקני ספורט, מנהל מחלקת חופים והצלה. להלן עיקרי ה"מייל":
אודה להתייחסותכם לטיוטת דוח מבקר העירייה והעברת התייחסותכם/הערותיכם בדגש על סעיפים 38 + 39 (כל אחד ביחידתו).
באולמות ספורט ובמגרשי כדורגל הוצבו שבעה מכשירי החייאה לפי הפירוט הבא:
בי"ס בגין
בי"ס רבין
בי"ס ים סוף
בי"ס צאלים
בי"ס הרי אילת
מגרש כדורגל לגונה
מגרש כדורגל רבין.
38 בדיקת הביקורת העלתה כי נפלו ליקויים, )לא בוצע(, בכל הנוגע ל"מינוי אחראי בדיקה
שבועי", "ביצוע בדיקות שבועיות", "שליחת תצהיר למשרד הכלכלה".
מחלקת חופים והצלה
39 במחלקת חופים והצלה הוצבו שישה מכשירי החייאה, לפי הפירוט הבא:
סוכת הצלה 1
סוכת הצלה 2
סוכת הצלה 3
סוכת הצלה 4
מרפאה 2
מרפאה 3
- בדיקת הביקורת העלתה כי נפל ליקוי לעניין "שליחת תצהיר למשרד
הכלכלה" (לא בוצע). לעניין ביצוע בדיקות שבועיות, מבוצעות בדיקות על
בסיס יומי וחודשי
אבקש טיפולכם הדחוף במינוי אחראי בדיקה בהתאם להוראות ווידוא מילוי ההנחיות הנדרשות והעברת דיווחים בהתאם.
הנכם יכולים להסתייע ביוסי אבו בדבר אופן ביצוע הדיווחים.
- כשעה לאחר מכן, שלח מנכ"ל העירייה "מייל" נוסף למכותבי מינהל החינוך. להלן עיקרי ה"מייל":
טיוטת דוח מבקר העירייה בנושא שבנדון הועברה אתמול לעיונכם והתייחסותכם.
אודה להתייחסותכם לטיוטת דוח מבקר העירייה וטיפולכם בליקויים המפורטים בו, לרבות מינוי אחראי בדיקה בהתאם להוראות ווידוא
מילוי ההנחיות הנדרשות והעברת דיווחים בהתאם.
הנכם יכולים להסתייע ביוסי אבו בדבר אופן ביצוע הדיווחים.
האמור דחוף ואודה להעברת התייחסות בהתאם.
- בתאריך 09/03/2021, התקבלה תגובתו של מנהל מחלקת חופים והצלה לטיוטת הדו"ח, להלן עיקריה:
ראשית ברצוני לציין כי נושא זה חשוב מאוד וראוי להתייחסות .
בהחלט מדובר במכשיר מציל חיים שחשוב כי יהיה תקין וזמין בכל עת.
ברמה האישית ובלי קשר לדוח הביקורת סבור כי נכון לעשות כך לכל ערכות ההחייאה המפוזרות במבני העירייה, אשמח לסייע בנושא.
אזכיר כי מחלקת חופים והצלה הייתה הראשונה בארץ שרכשה מכשירי הדפיברילטור לכל תחנת הצלה ולכל מרפאת חוף.
רכשנו מכשיר תרגול זהה למכשיר האמיתי ומלבד בדיקות יומיות ושבועיות אנו עורכים תרגולות דו שבועיות בתחנות ההצלה באמצעות החובשים.
לא אחת השתמשנו במכשיר והצלנו חיים בעזרתו.
לעניין טיוטת הדוח לא מכיר עניין הדיווח למשרד הכלכלה.
בעבר הייתי ממלא פרטי המכשירים ומעביר למנהל מחלקת בטיחות מר יוסי אבו.
אשמח לדעת במה מדובר( תקנה 9?) ולפעול בהתאם להנחיות.
- בתאריך 09/03/2021, התקבלה תגובתו של מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך לטיוטת הדו"ח, להלן עיקריה:
ברצוני להגיב ,להסביר ,להדגיש ולציין מס' נושאים, להלן:
- קבלתו של אחת/ד לתפקיד ניהולי נושא באמתחתו אחריות לתפקידו ע"פ הגדרת התפקיד ,לצד זה ישנו ארגז כלים הנקרא סמכויות ,נכון הדבר למנהל מוסד חינוכי הממנה רכז ונכון הדבר לקב"ט המאשר את המינוי.
- מינויו של רכז הביטחון מעביר לידיו אחריות המלווה במטלות ככתוב בכתב המינוי ובין היתר ביצוע הנחיותיו המקצועיות של קב"ט המוס"ח כמוזכר בסעיף 5 א' , ב' בכתב המינוי.
- לפיכך כתב המינוי מנחה את הרכז לבצע ,בין יתר תפקידיו את הביקורת על מרכיבי הביטחון /בטיחות ומוכנות לחירום הכולל את מכשיר ההחייאה המותקן במוסד החינוכי.
- רכז הביטחון ומנהל/ת בית הספר קיבלו הנחיות בנושא מכשיר ההחייאה כמצוין בחוזר מנכ"ל משרד החינוך (לא משרד הכלכלה) ,התקנה ,שילוט והוראות הפעלה.
- בכל מוסד נדרשים להיות שני/תי מורי/ות ספורט אשר במסגרת הדרכות מע"ר שנתיות הם עוברים הדרכה גם בנושא הדפיברילטור ,עם רכישת המכשירים ,בוצעו מספר הדרכות מרוכזות לצוותי בתי הספר.
- במסגרת הדרכות מע"רים בחודשים הקיץ ,חלק מהסילבוס הוא הפעלה ושימוש במכשיר ההחייאה.
- כחלק מתהליך אותו אני מוביל לתקשוב כל הממשקים עם גורמי הביטחון ,הבטיחות ומוכנות לחירום ,אנחנו עובדים עם אפליקציית דיווחים אשר בין היתר כוללת את דיווחי הביקורות אותם מבצע הרכז וכן את כתב המינוי ואישור המינוי (נשלחו דוגמאות לאושרה).
- אפליקציה זו משמשת גם את מפקח מוס"ח בביקורות שהוא נדרש ע"פ חוזה ההתקשרות בנושא ביקורת למאבטח מוס"ח ,ביקורת גני ילדים וביקורת באתרי עירייה – גבייה ,הנדסה ,רווחה ובית התמר.
- כלל הדיווחים מגיעים אלי למחשב ומשם אני יכול לשלוט במידע בחתכים שונים (תאריך ,סוג דיווח ,דיווח של מקור מסוים וכו').
- טפסים המגיעים אלי מלאים וחתומים (דיגיטלית) ,מועברים לרכזים במייל ,לתיוק – דיווח חסר מוחזר לרכז להשלמות.
- הליכי דיווח אלו נבחנו ע"י קב"ט המחוז של משרד החינוך ונלקחו כדוגמה לכל המחוז כאב טיפוס לקידמה בתחום.
ניתן לפנות אלי בכל שאלה לגבי דיווחים וטפסים ,קצת אורך רוח והכל יסופק.
- בתאריך 10/03/2021, התקבלה תגובת מנהלת אשכולות פיס. להלן עיקריה:
בתאריך 04/03, הותקן שלט גדול להוראות תפעול המכשיר בחמש שפות. כמו כן, במשרד יש טופס שבו רישום תאריכים לבדיקת המכשיר ואני אחראית על כך……. בכל מקרה הכל טופל לפי הטבלה ששלחתם. במידה ויש הערות נוספות נשמח לתקן ולשפר. כמו כן, אני חושבת גם להדביק שמרדף עם תאריכי בדיקות מכשיר בצמוד לתיבה, כך שתמיד תוכלו לראות את המעקב.
- בתאריך 14/03/2021, הודיע מנכ"ל העירייה למנהל מחלקת ביטחון ובטחות מוסדות חינוך כי עליו להוציא כתבי מינוי חתומים לכל מכשיר החייאה הנמצא במוסד חינוכי, לרבות אישור של מנהל המוסד/אחראי המתקן על ביצוע הדרכה.
- בתאריך 15/03/2021, התקבלה תגובת מנהל מחלקת מתקני ספורט. להלן עיקריה:
נקבע בדיקה לכול מכשירי החייאה באולמות על ידי חברת ארדון מחר נקבל תאריך לבדיקה הכנתי תיק לכול אולם עם הוראות ברורות מה צריך לבדוק ואיך מתפעלים את המכשיר לאחר הבדיקה העובדים ימלאו את הפרטים מול דפנה.
- בתאריך 22/03/2021, התקבל עדכון ממנהל מחלקת מתקני ספורט. להלן עיקריו:
אתמול נעשו בדיקות לדפיברילטורים על ידי טכנאי של חברת שאג שרותי רפואה 8 נמצאו תקינים אחד צריך להחליף סוללה לא תקינה היום נזמין לאחר שהדפיברילטורים נמצאו תקינים והוכנו חוברות איך לבצע בדיקות יומיות ואיך לתפעל בזמן חירום העובדים ישלחו לחתום על המסמכים מול דפנה
- בתאריך 07/04/2021, התקבל ממנהל מחלקת מתקני ספורט העתק מהתצהירים שנשלחו למשרד העבודה חתומים.
-
מבוא
- מכשיר החייאה – דפיברילטור – מיועד להסדיר פעולות חשמליות של הלב באמצעות העברת זרם חשמלי ללב, במצבים של הפרעה בתפקוד הלב כתוצאה משיבוש פעולתו.
- החוק להצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, תשס"ח-2008, (להלן-החוק) והתקנות שהותקנו מכוחו: תקנות הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, התשע"ד-2014 (להלן – התקנות), מסדירים את הכללים להצבת מכשירי החייאה – דפיברילטורים – במקומות ציבוריים.
- כך למשל, החוק קובע, כי מחזיק מקום ציבורי יחזיק במקום הציבורי, במקום מרכזי ונגיש, מכשיר החייאה אחד לפחות, וידאג לתקינותו בהתאם להוראות התקנות שקבע שר התעשייה המסחר והתעסוקה (סעיף 2א' לחוק).
- התוספת לחוק מגדירה שורה של מקומות המוגדרים "מקום ציבורי". לענייננו, התוספת מגדירה משרדי ממשלה ורשויות מקומיות שביום שבו מתקיימת קבלת קהל, מבקרים בהם, כרגיל, 500 איש לפחות.
- אין חולק לעניין חשיבותו ונחיצותו של מכשיר הדפיברילטור בהצלת חיי אדם. המכשיר מאפשר לכל אדם, שעבר הכשרה קצרה, להציל חיים.
- המכשיר מזהה את הפרעת קצב הלב, נותן הוראה בדיבור, בעברית, ובחיווי לביצוע שוק חשמל באמצעות שני לוחות (פדים) המונחים על חזה המטופל, מסדיר את קצב לב המטופל ובכך יוצר סיכוי מרבי להצלת חיים.
כללי
- הביקורת בדקה (בעיקר, במהלך חודש יולי 2020), האם הוראות התקנות לעניין תחזוקת והצבת מכשירי ההחייאה, מיושמים, ככתבן וכלשונן, במבני העירייה ובאולמות הספורט.
- הבדיקה התמקדה ביישום הפרמטרים הבאים:
- קיומו של שילוט הפעלה בחמש שפות.
- שילוט הכוונה.
- האם העמדה ניתנת לפתיחה מהירה.
- מינוי אחראי בדיקה שבועי.
- ביצוע בדיקות שבועיות.
- תיעוד הבדיקות השבועיות.
- שליחת תצהיר למשרד הכלכלה.
- הדרכת עובדים.
- עיריית אילת התקינה מכשירים במבנים בהם מספר המבקרים והעובדים נמוך מ-500 איש. "רצפה" המחייבת, עפ"י חוק התקנת מכשיר החייאה. "שאפו".
- הביקורת נערכה לבקשת ראש העירייה. יודגש ויובהר כי עיקרי ממצאי הביקורות נאספו במהלך חודש יולי 2020.
ממצאים
מבני העירייה
- במבני עיריית אילת הוצבו שישה מכשירי החייאה, לפי הפירוט הבא:
- גבעה
- אגף הכנסות
- בית התמר
- בניין העירייה הישן
- בניין שירותים חברתיים (רווחה)
- המתחם הטכני
- בדיקת הביקורת העלתה כי ההצבה והתחזוקה של מכשירי ההחייאה במבני העירייה מנוהלים כראוי, בהתאם לתקנות/הנחיות יצרן.
אולמות ספורט ומגרשי כדורגל
- באולמות ספורט ובמגרשי כדורגל הוצבו שבעה מכשירי החייאה לפי הפירוט הבא:
- בי"ס בגין
- בי"ס רבין
- בי"ס ים סוף
- בי"ס צאלים
- בי"ס הרי אילת
- מגרש כדורגל לגונה
- מגרש כדורגל רבין.
- בדיקת הביקורת העלתה כי נפלו ליקויים, (לא בוצע), בכל הנוגע ל"מינוי אחראי בדיקה שבועי", "ביצוע בדיקות שבועיות", "שליחת תצהיר למשרד הכלכלה".
מחלקת חופים והצלה
- במחלקת חופים והצלה הוצבו שישה מכשירי החייאה, לפי הפירוט הבא:
- סוכת הצלה 1
- סוכת הצלה 2
- סוכת הצלה 3
- סוכת הצלה 4
- מרפאה 2
- מרפאה 3
- בדיקת הביקורת העלתה כי נפל ליקוי לעניין "שליחת תצהיר למשרד הכלכלה" (לא בוצע). לעניין ביצוע בדיקות שבועיות, מבוצעות בדיקות על בסיס יומי וחודשי.
- בתאריך 10/03/2021, המציא מנהל מחלקת חופים והצלה לביקורת, העתק משישה תצהירים חתומים לשישה מכשירי דפיברילטור, המוצבים בחופי הרחצה המוכרזים באילת, שנשלחו למשרד הכלכלה. הליקוי תוקן.
מערכת החינוך
- בתאריך 17/03/2020, הוציאו המפקחת על תחום הבריאות ומנהל אגף היערכות לשעת חירום, במשרד החינוך, הנחיות להצבת מכשירי החייאה בבתי ספר.
- הנחיות משרד החינוך תואמות להוראות התקנות, עם מתן דגש להנחיות בטיחות בסביבת ילדי בית הספר.
- בתאריך 21/07/2020, שלח מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך לביקורת, רשימה של חמישה מוסדות חינוך, המונים מעל 500 תלמידים, בהם הוצבו מכשירי החייאה.
- להלן רשימת מוסדות החינוך:
- אשכולות פיס
- בי"ס בגין
- בי"ס רבין
- בי"ס גלים
- בי"ס גולדווטר
- בדיקת הביקורת העלתה כי נפלו ליקויים בתחזוקת מכשירי ההחייאה בבתי ספר אלו.
- כך למשל, ההנחיות הנוגעות למינוי "אחראי בדיקה שבועי", "ביצוע בדיקות שבועיות", לא בוצעו. לדברי מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות מוסדות חינוך, הביקורת והתיעוד נעשו דרך אפליקציית ניהול הביטחון.
- לבקשת הביקורת, בתאריך 29/10/2020, המציא סגן מנהלת אגף רכש ולוגיסטיקה, רשימה של בתי ספר, עבורם רכש וסיפק האגף מכשירי החייאה.
- התברר, כי מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך לא כלל ברשימתו 17 מוסדות חינוך נוספים, בהם הוצבו מכשירי החייאה.
- לאחרונה, התבקש מנהל מחלקת ביטחון ובטיחות במוסדות חינוך להמציא לביקורת דו"ח תמונת מצב לגבי ההצבה והתחזוקה של מכשירי ההחייאה במוסדות חינוך אלו.
- בתגובה הודיע כי אינו אחראי על יישום ההנחיות הנוגעות למיקום ותחזוקת מכשירי החייאה, ודבר זה מצוי באחריות מנהלות בתי הספר.
- יובהר, כי הנחיות משרד החינוך להתקנת מכשירי החייאה בבתי הספר קובעות מפורשות כי על הרשות המקומית מוטלת החובה לדאוג לתקינות התפעול השוטף של מכשירי ההחייאה.
- בתחילת שנת 2021, ערכה הביקורת בדיקה מדגמית (שאינה משקפת בדיקות סטטיסטיות מקובלות) בארבעה בתי ספר מתוך רשימת ה-17.
- נמצא כי חלק מהנחיות משרד החינוך בנושא אינן מיושמות ככתבן וכלשונן.
- כך למשל, בשלושה בתי ספר ("צאלים", "מצפה ים", "עציון גבר") לא הומצאו לביקורת כתבי המינוי לאחראי בדיקה שבועית, התואמים הוראות יצרן, לביצוע הבדיקות.
- לבקשת הביקורת לקבל העתק מכתב המינוי לאחראית בדיקה שבועית, המציאה רכזת הביטחון בביה"ס "מצפה ים" כתב מינוי של רכז ביטחון. כתב מינוי שאינו תואם/מכיל דבר מדרישות הנחיות יצרן. דוגמאות לטופסי הנחיה שיש להמציא למקבל/ת המינוי הוכנו על ידי מחלקת בטיחות וגיהות. (ראו לעניין זה נספח ג')
- בנוסף, בבית ספר רביעי ("אלמוג") התברר כי לא קיים במקום שילוט הכוונה והוראות פעולה
בחמש שפות. (נבדק בתאריך 06/12/2020).
- חלק מההנחיות – הנוגעות לתיעוד בדיקה שבועית, שילוט הכוונה והוראות פעולה בחמש
שפות, הדרכת עובדים, מיקום המכשירים לפי הנחיות בטיחות – מיושמות.
סוף דבר
- אין חולק בדבר חשיבותו של מכשיר ההחייאה (הדפיברילטור). המחויבות למלא אחר הכללים
המיועדים לשמר את תקינות הפעלתו של המכשיר, אינם נופלים בחשיבותם.
- בדיקת הביקורת מגלה כי לא תמיד נשמרו/ייושמו כללי התחזוקה של מכשירי ההחייאה
באולמות הספורט/מגרשי הכדורגל/בחופים העירייה/ומוסדות החינוך.
- יש לוודא יישום התקנות וההנחיות, ככתבן וכלשונן, בכל גוף, הנמצא תחת "מטריית" הרשות
המקומית, בהם מוצבים מכשירי החייאה.
- יובהר ויודגש כי במהלך עריכת הביקורת תוקנו רבים מהליקויים. מנכ"ל העירייה הנחה את
כלל הגורמים הנוגעים בדבר לפעול במידי לתקן את הטעון תיקון בהתאם לתקנות.